Regler för vaggor och stöttor

Vi vill alla att höstens upptagningar ska gå säkert, snabbt och smidigt. Styrelsen gjorde en inventering i våras dagarna innan sjösättningen. Vi kunde konstatera att det på vissa håll krävs skärpning, främst segelbåtar. De som fick anmärkningar i samband med sjösättningen ska ha åtgärdat bristerna före upptagningen. 
  
Vad vill vi se? 
  
Vaggor och stöttor ska vara i gott skick och justerade så att båten kan ställas ner utan att stöttor tar emot. I praktiken betyder det att alla gängor ska vara smorda och lätta att justera, och att stöttorna ska vara justerade så att det är minst en decimeter mellan skrovet och stöttan när båten ställs ner på marken (segelbåt) eller bocken (motorbåt). 
  
Hur ska vaggor och stöttor se ut kan du se på sidan Vinterförvaring

Vad vill vi INTE se? 

  • Stöttor som inte kan justeras eftersom gängorna är rostiga. 
  • Träklossar mellan skrov och stötta eftersom stöttan inte kan justeras tillräckligt. 
  • Stöttor (Seaquip eller Tyresö) som inte är säkrade. 
  • Stöttor som i höjdled är säkrade med avgasklämma i stället för genomgående bult.

Annat att tänka på 

  • Tänk på att fem minuter extra per båt medför en extra timme under en upptagningsdag.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter